История на цветовете

farbgeschichte1

 

Оцветяването е изкуство от векове. Ние обичаме да украсяваме обстановката в цветове − както сме правили и преди хиляди години. Още в древността хората са знаели начини да оцветяват текстили: В египетските гробници са открити тъкани на 5000 години, оцветени с индиго (тъмно синьо) и червено. Твърди се, че в централна Европа още преди 3 400-2 800 години пр. Христа хората са използвали растения за оцветяване на материи.

 

farbgeschichte2Нашите предци са черпили бои от корени, цветове, дървесина, минерали. Производството на тези оцветяващи материали и истинските бои било в повечето случаи много трудоемко. Древните бояджии били изправени пред предизвикателството да задържат цвета на боята, веднъж нанесена върху материя, без тя да бъде обработвана с вода и светлина. За тази цел е било нужно да байцват материалите. Много професионалисти се специализирали само в определени цветове и зорко пазили рецептите си в тайна.

 

 

farbgeschichte3Скъпата процедура по създаването на боите, довело до връзката им с властта: Пурпурното, най-скъпият цвят в древността, се носело дълго време само от императорите, кралете и кралиците или кардиналите. Случайно започва и масовата употреба на методите за оцветяване: В търсене на материали Уилям Перкин 1856 открива «Mauve» (Анилиново пурпурно). Неговите експерименти с чаени съставки довеждат до откриването на първите от многото антистатични оцветители.

 

«Демократизацията» на цветовете започва с индустриалната революция в края на 19ти век. От тогава учените доразвиват текстилните оцветители все повече и повече. В днешно време по цял свят се оцветява почти и само с евтините, индустриално изработени бои. Цветовата гама на модерните бои е почти безгранична и времената на трудоемкото изработване на тайните рецепти вече отдавна е отминало. Всеки вече може евтино да оцветява. Пробвайте и вие. Simplicol с удоволствие ще ви помогне!

 x 

Поръчката Ви е приета успешно. Благодарим Ви, че пазарувате при нас!