Как действат цветовете?

wirkung«Опитът ни учи, че отделните цветове носят различно настроение» / Йохан Волфганг Гьоте (1749-1832), немски поет, учен и политик.

Цветовете и цветовото излъчване, които се възприемат от човешкото тяло. Цветовите вълни, които се срещат с човешкото тяло, въздействат на нашите сетива и пораждат различни мозъчни асоциации и реакции. Благодарение на нашите спомените тези възприятия биват засилвани или отслабвани. Цветовете също така имат силно влияние върху нашето благоразположение.

Решаващи за въздействието на цветовете са светлинните лъчи, нашите спомени, асоциации и символиката, изучавана в химичните среди.

Жълтото е цветът на слънцето, светлината: Жълтото излъчва спокойствие и оптимизъм, от друга страна служи и като предупредителен цвят при отровни, експлозивни и радиоактивни материали, както и по светофарите. Жълтото действа душевно възбуждащо.

Червеното е цветът на кръвта, огъня и войната − от друга страна то е цветът на любовта и страстта. Червеното действа стимулиращо на настроението.

Синьото е цветът на морето, небето и безкрайността. То е цветът на боговете и се използва като символ на чистотата и красотата. Синьото действа успокояващо.

Зеленото е природата, пролетта, надеждата и мира. Зеленото се използва като символ на плодородието и растежа − понякога също така и за незрялостта. Зелената обстановка действа успокояващо, регенериращо и засилва концентрацията.

 x 

Поръчката Ви е приета успешно. Благодарим Ви, че пазарувате при нас!